Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ

Hiperinfláció


Pengő, 1945-1946

[Módosítás: 2015-12-31]
Nagypapám a Dunán hajózott. Mesélte, hogy 1946-ban Csepelen berakta a fizetését vulkánfíber bőröndjébe, hazautazott vonaton Hartára (100 km), de mire odaért, a pénze már csak egy doboz gyufát ért. Édesanyám kislány volt még, megtalálta a bőrönd pénzt. Megkapta, hogy boltosat játszhasson. Felnőttként pénztáros lett... A bőröndöt én örököltem - sajnos már üresen -, azzal jártam táborozni.
A kép nem nagypapámat ábrázolja.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

Inflációs bankjegyek

1945-1946

A háború után elkészült az alumínium 5 Pengős érme (állítólag a leszakadt villamos távvezetékek anyagából) és az 50 és 100 Pengős az első Pengő sorozat képi elemeit felhasználva. Ezután elindult egy olyan infláció, ahol szinte követhetetlenek voltak az események.

Készítettem egy összefoglaló "terítéket"; a II. Világháború után készült összes Pengő, Milpengő és B.-Pengő bankjegy és az egyetlen érme alaptípusával szerepel rajta. A hivatalos MNB felülbélyegzéssel ellátott bankjegyeket külön típusnak tekintettem - elég emlékezetes lehetett a bevezetésük. Az Adópengőket sem tüntettem fel itt - azok egy "párhuzamos pénzrendszer" elemei voltak.

1945-1946, pengő, milpengő, b.-pengő, teríték

A pénzek nagyban a kis képekre kattintva megtekinthetők. A bankjegy képek többségét a Tóth Numizmatika jóvoltából tettem közzé.

Az infláció előrehaladtával tervezésre nem nagyon volt idő, ezért az 500, 1.000 és 10.000 pengősök a korona bankjegyek elemeinek felhasználásával készültek el. A 100.000 pengőstől a régi pengő bankjegyek elemeit használták fel.

A milpengősök az ugyanolyan számértékű pengőkből készültek, csak a színezésük volt más, valamint értelemszerűen a névérték, az aláírók és a keltezés. A b.-pengősök is így készültek, csak ott még a B (mint bil., billió) betűt is több helyre elhelyezték a könnyebb megkülönböztethetőség miatt. Az egymillió milpengőstől már nem is sorszámozták a bankjegyeket. A nagy kapkodásban a régebbi névértékeknél is előfordultak sorszám nélküli példányok. A kibocsátás időpontját is hasonlóképp hanyagul kezelték, a százmillió milpengőstől minden bankjegyen a BUDAPEST, 1946. ÉVI JÚNIUS 3-ÁN felirat szerepel.

A bankjegyeken a tízmillió pengősig a koronás címer szerepel, a százmillió pengősön az ún. Kossuth-címer. Az egymilliárd pengősön nincs is címer! A milpengősökön és a b.-pengősökön - bár azok később készültek - nem változtatták a címerképeket. Így ezután már csak a százmillió milpengősön és a b.-pengősön látható a kibocsátás időpontjának megfelelő, hivatalos Kossuth-címer. Az egymilliárd b.-pengős a forint bevezetése miatt forgalomba nem került.