Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

A Vöröshadsereg Parancsnoksága


A Vöröshadsereg Parancsnoksága - In Nummis Veritas

1944

[Módosítás: 2022-04-25]
Magyarország felszabadításakor/megszállásakor a Vöröshadsereg Parancsnoksága fedezet nélküli papírpénzeket adott ki az ellenőrzése alatt álló területeken. Ezekből a - szerintem - csúnya, igénytelen és gyenge minőségű bankjegyekből a becslések szerint 5 milliárd Pengő készült, amiből a MNB 4 milliárdnyit váltott be a háború után, ami nagymértékben hozzájárult a Pengő inflációjához.
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

1944, Pengő, Vöröshadsereg Parancsnoksága, Teríték

A második világháborúban a nyugat felé nyomuló Vörös Hadsereg is a nemzetközi hadijog értelmében a Parancsnokságuk által készített és kibocsátott pengő értékű papírpénzeket hozott forgalomba. Egy hadi pengő egyenlő volt egy magyar pengővel.

Az 1000 pengősöket valószínűleg a seregek magukkal hozták, hiszen az első lépésben inkább a nagy címletek kellettek és így rögtön rendelkezésre álltak. A kisebb címletűeket csak később bocsátották ki. Később a Magyarországra bejövő mindhárom ukrán front a mindenkori főhadiszállásán maga állította elő e papírpénzeket, a GOZNAK által rendelkezésre bocsátott nyomólemezek felhasználásával. A harctéri készítést igazolja a sorszámozás számjegyeinek különböző mérete, az alapnyomatok elfordulása, a nyomatok elcsúszása, a sorszámozások hibái. Az 1 pengősök nagy részét, valamint a 2 és 5 pengősöket pedig egyáltalán nem sorszámozták.

A terítékben csak az alapváltozatok szerepelnek, logikája a fent leírtakat követi.
A pénzek nagyban a kis képekre kattintva megtekinthetők. A képek többségét a Tóth Numizmatika jóvoltából tettem közzé.