Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

Taurunum Expugnatum


1789

[Módosítás: 2022-04-29]
Régi kedves barátom megmutatta, hogy milyen pénzérméket és érmeket örökölt apukájától. A "kacatos dobozban" feltűnt egy enyhén kopott, kicsit már itt-ott zöldülő érem. Bár ezekkel nem foglalkoztam soha, egyből feltámadt bennem a kíváncsi numizmatikus.
Némi keresgélés a Google-ban, és egy óvatos, de alapos tisztítás közben ritka élményben volt részünk. Ezért szép ez a hobby...
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

Gideon Ernst Freiherr von Laudon - In Nummis Veritas

Gideon Ernst Freiherr von Laudon

(1717-1790)

A TAURUNUM EXPUGNATUM kifejezés kereséséből csak annyit tudtam meg, hogy ez latinul "Zimony visszafoglalása". Az ostromjelenetet ábrázoló tájkép alatti római számmal írt dátumot (VIII ID OKTOBR M DCC LXXXIX) átírva 1789. október 8-át kapunk. Erre rákeresve kiderült, hogy ezen a napon foglalta el Laudon tábornagy Belgrádot.

És tényleg, a GED LAUDONIUS lehet a Gideon Laudon latinos átirata. Zimony valamikor önálló település volt erődítménnyel, ami Belgrádot védte. Egyszóval megvan, hogy ki az alak a képen, és milyen apropóból készült az érem: Laudon tábornagy (1717-1790) ezen a napon foglalta vissza a töröktől Zimony várát - ezáltal Belgrádot. Az idős, ám rendkívül sikeres hadvezérnek ez volt az egyik utolsó jelentős tette.

A Wikipédia Laudon tábornagyról:hu.wikipedia.org

A Laudon éremről - In Nummis Veritas

A Laudon éremről

Montenuovo 2181

A tisztítás során kiderült, hogy az érem anyaga valószínűleg "billon" - azaz alacsony nemesfémtartalmú ezüst ötvözet. Nagyon szép, hosszan csengő a hangja, azonban enyhén rózsaszín. A köriratoknál, az évszámnál és az arckép körvonalainál aranyozás nyomai bukkantak elő. Természetesen egyből jönnek a kérdések: Mennyit érhet? Ki és mikor készítette?

Találtam pár eladó darabot (2015-ben), de meg kell jegyeznem, hogy egy érem/érme annyit ér, amennyit adnak érte:
  • Numismatics Hungary - 150.000 HUF
  • eBay - 490 USD
  • CoinArchives - 280-380 EUR
Az érem közgyűjteményben - Huszár Lajos Éremtár, Gyöngyös - is fellelhető. Leírását honlapjukon is megtaláltuk: A török elleni felszabadító háborúk emlékérmei.
Készítőnek itt is tévesen Matthäus Donner (1704–1756) van feltüntetve. Ez természetesen nem lehetséges; M. Donner 1756-ban halt meg, a csata pedig 1792-ben volt. Az érme alkotója helyesen: Ignaz Donner (1752–1803).

Tehát jóbarátunk - a Google kereső - segítségével sok-sok információra tettünk szert, amik közül talán a legfontosabbak egy katalógusszám: Montenuovo 2181, valamint egy gyönyörű felvétel a Wikimedia képtárában (1,44 MB):upload.wikimedia.org